Hvad er LED, og hvordan fungerer det?

Hvad er LED, og hvordan fungerer det?

Hvad er LED, og hvordan fungerer det?

LED står for “light emitting diode”, som på dansk kan oversættes til “lys diode”. 

Produkter der benytter sig af denne lydform, producere generelt op til 90% mere effektivt lys end f.eks. normale glødepærer. 

Hvordan fungerer de så? En elektrisk strøm passerer gennem en mikrochip, som belyser de bittesmå lyskilder, vi kalder lysdioder og resultere i et synligt lys. For at forhindre overophedning, absorberes alt varmen i en køleplade. Det er også derfor LED ikke bliver varmt på samme måde som mange andre lyskilder.  

Levetid for LED?

Levetiden for LED produkter er defineret anderledes end andre lyskilder. Da f.eks. glødelamper eller lysstofrør “brænder op”, hvor i mod lysstyrken på LED’en dæmpes langsomt over tid. I modsætning til glødepærer er LED "levetid" baseret på en forudsigelse af, hvornår lys udbyttet falder med 30 procent.

LED og varme

Lysdioder bruger kølelegemer til at absorbere varmen, der dannes af LED'en og spredes til det omgivende miljø. Dette forhindrer lysdioder i at blive overophedet og brænde ud. Termisk styring er generelt den vigtigste faktor for en vellykket ydeevne af en LED i dens levetid. Jo højere temperatur, LED'erne bruges til, jo hurtigere vil lyset nedbrydes, og jo kortere vil levetiden være.

Lysdioder er "retningsbestemte" lyskilder, hvilket betyder, at de udsender lys i en bestemt retning, i modsætning til glødelamper og CFL, som udsender lys og varme i alle retninger. Det betyder, at lysdioder er i stand til at bruge lys og energi mere effektivt i en lang række applikationer. Det betyder imidlertid også, at sofistikeret teknik er nødvendig for at producere en LED -pære, der skinner lys i alle retninger.

Konklusion

LED en er langt mere energisparende lyskilde, da man via teknologi udnytter LED energi langt bedre end traditionelle lys former. Der ud over er en af de vigtigst evner ved LED, at det ikke bliver varmt. Hvilket også er en af grundene til at vi har valgt at benytte LED i vores neonskilte. LED neonskilte er derfor perfekte til børneværelser mm, da børn ikke kan brænde sig på dem. 


Skriv en kommentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.